Am gasit o reteta care necesita dulceata de portocale. Cand am fost in hipermarket am descoperit ca un borcan mic de dulceata (cu multe alte ingrediente in afara de portocala) costa peste 6 lei. Pentru ca imi trebuia foarte putin pentru reteta, iar noi nu mancam decat dulceata facuta de noi (mai ales cea de prune), restul de dulceata ar fi mers la gunoi. Mare risipa. Cand am ajuns acasa, am cautat in raftul din frigider dupa portocale (la noi nu lipsesc citricele), am gasit 2 bucati mai mari si avand si mandarine mi-am spus ca nu strica sa le amestec (si am avut dreptate). Am dat un search pe google dupa retete. Toate retetele gasite au fost cu mult zahar si in plus specificau sa nu punem si cojile albe de la portocala, adica o munca in plus, si fara sens, zic eu. Deci m-am apucat si am facut o dulceata ignorand tot ce am gasit pe net. Am taiat bucatele mici din 2 portocale si 5 mandarine, le-am pus in tuci, am pus peste ele cam 400g zahar, nu-mi plac dulceturile foarte dulci, si le-am lasat 3 ore. Le-am pasat cu mixerul vertical. Am adaugat 2 cani de apa si am pus pe aragaz la foc mic. Am amestecat din cand in cand. Pe la sfarsit, dupa ce am gustat, mi s-a parut cam dulce, dar nu de la zahar, mandarinele au fost foarte dulci, am stors o jumatate de lamaie. Am stins focul dupa ce a ajuns la consistenta dorita de mine. Nu m-am uitat la ceas cat a durat. La inceput a fost cam zemoasa dar a doua zi de stat in frigider s-a facut perfecta de pus pe paine. Baietelul meu a fost primul care a degustat, prima impresie a fost ca nu e destul de dulce dar dupa ce a mancat pe o felie de paine a mai cerut una (lucru rar la el, mai ales ca abia mancase mancare si era satul). Deci am fost bucuroasa ca am reusit sa mai fac o dulceata pe placul baietelului (nu mananca decat gem de prune si doar facut de mine)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu